Co słychać na siłowni

Soki domowej roboty

soki

Za chwilę wysiłku przy robieniu soku domowej roboty nasz organizm odwdzięczy się doskonałym zdrowiem i witalnością. Świeżo wyciskane soki są zdrowe i pyszne. Sprawdzą się sto razy lepiej na naszych stołach niż soki zakupione w sklepie, w których więcej jest chemicznych substancji niż samych owoców. Fakt, wygodniej jest sięgnąć po sok z kartonu, jednak warto zastanowić się, czy jest to korzystne dla naszego zdrowia.

Samodzielnie zrobione soki

Samodzielnie przygotowane soki ze świeżych owoców i warzyw są istną bombą witaminową.  Zawarte w nich składniki odżywcze powinny być podstawą naszego codziennego menu. Domowych soków nie trzeba wyciskać ręcznie. Pomóc nam w tym może wolnoobrotowa wyciskarka do soków. Dlaczego akurat taka? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wolne obroty powodują, że napój nie jest ogrzewany ani utleniany, a co za tym idzie jest smaczniejszy i efektowniej wygląda. Co ważne, dzięki temu nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Istotny jest też fakt, iż owoce nie są ścierane , a miażdżone, dzięki czemu cenne enzymy nie ulegają zniwelowaniu.

Bazą naszych doświadczeń z sokami domowej roboty powinny być jabłka. Są one ogólno dostępne i nie kosztują zbyt wiele, dlatego z pewnością każdy może sobie pozwolić na dawkę zdrowia z nich płynącą. Taki sok świetnie wpływa na naszą odporność oraz usuwa metale ciężkie i toksyny. Usprawnia również perystaltykę jelit. Jest to fantastyczna alternatywa zwłaszcza dla małych dzieci, które nie radzą sobie jeszcze z konsystencją jabłka.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *