Co słychać na siłowni

W jaki sposób wytwarza się białko serwatkowe?

shake

Na chwilę obecną białko serwatkowe można zaliczyć do tych najbardziej popularnych suplementów diety stosowanych przez sportowców. W tym miejscu jednakże warto zadać pytanie o to czy każdy z nas wie, czym jest owo białko serwatkowe i w jaki sposób jest ono wytwarzane? Stosując ten czy też inny suplement, warto mieć świadomość tego, po co sięgamy. W jaki zatem sposób powstaje białko serwatkowe? Jak można wywnioskować z samej nazwy, mamy do czynienia z produktem wytwarzanym z serwatki.

Białko serwatkowe produktem podstawowym

Nie jest ona jednakże żadnym produktem podstawowym, nie jest nawet produktem pożądanym, ale raczej jest to produkt uboczny w procesie produkcji sera. Jak jednak widać, nawet ów produkt uboczny może mieć swoje dobre strony, może mieć swoje zastosowanie. Właśnie tak jest w odniesieniu do białka serwatkowego. Aby jednak móc mówić o białku serwatkowym, aby móc mówić o dobrym suplemencie diety, musimy ową serwatkę poddać określonym procesom. W głównej mierze mamy na myśli proces ultrafiltracji, dzięki któremu pozbywamy się z serwatki prawie całego tłuszczu oraz laktozy, a otrzymujemy produkt bardzo mocno bogaty w białko. Pierwszym produktem powstałym po poddaniu serwatki procesowi ultrafiltracji jest koncentrat białka serwatkowego – suplement jak najbardziej przydatny, aczkolwiek jeszcze nie doskonały, gdyż zawierający w sobie pewne ilości cukrów oraz laktozy.

Białko, jako suplement

Aby zatem udoskonalić ów suplement diety, aby otrzymać izolat białka serwatkowego, jego koncentrat poddaje się dalszym procesom i usuwa się z niego resztki cukrów oraz laktozy. Finalnie otrzymujemy suplement diety o jeszcze większej zawartości dobroczynnego białka, a o to przecież nam chodzi. W celu udostępnienia produktu odbiorcom, na samym końcu poddaje się białko serwatkowe sproszkowaniu, dzięki czemu otrzymuje się produkt w formie bardzo przystępnej, bardzo łatwej do stworzenia napoju proteinowego, bardzo przydatnego bezpośrednio po treningu lub też w innym odpowiednim momencie. Tworzenie białka serwatkowego to proces, który nie jest skomplikowany.

By: Bartek M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *