Co słychać na siłowni

Produkty przyspieszające redukcję masy tłuszczowej

odchudzanie

Dobrze dobrana dieta odchudzająca nie wywołuje u nas spowolnienia tempa metabolizmu. I choć szybkość utraty wagi nie jest tak spektakularna jak w przypadku głodówek i diet jednoskładnikowych, to zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo i powrotu do poprzedniej masy ciała. Również nie wyniszczamy organizmu oraz minimalizujemy ryzyko przykrych konsekwencji zdrowotnych.

Przy zmianie sylwetki bardzo pomocne są również ćwiczenia fizyczne i wsparcie ze strony najbliższych osób. W zwiększeniu tempa metabolizmu i tłumieniu apetytu mogą być również przydatne naturalne substancje, zwiększające spalanie tkanki tłuszczowej. Przyjrzyjmy  się więc pomocnym dla nas produktom. W walce z nadprogramowymi kilogramami sprzymierzeńcami może okazać się wiele owoców i warzyw.

Ananas a odchudzanie

Ananas posiada w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawarta w nim bromelaina przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia trawienie białek. Duże ilości błonnika pokarmowego w nim zawartych dają uczucie sytości, zwiększając jednocześnie perystaltykę jelit. Dobroczynne właściwości posiadają jednak świeże owoce, dlatego też unikajmy owoców z puszki, szczególnie, że zalane są one posiadającym olbrzymią ilość cukru syropem. Arbuz należy do owoców niskokalorycznych, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza pracę nerek i zwiększa wydalanie nadmiaru wody. Dzięki błonnikowi hamuje apetyt, a zawarty w nim mangan pobudza wytwarzanie enzymów, przyspieszających trawienie tłuszczy.

Jabłka ze skórką

Jabłka jedzone razem ze skórą dostarczają nam pektyn, które zmniejszają łaknienie, jednocześnie wpływając na pobudzenie układu wydalniczego. Grejpfruty podobnie jak jabłka, zawierają w swoim składzie duże ilości pektyn. Niski poziom indeksu glikemicznego sprawia, że długo czujemy się najedzeni. Nie zapominajmy jednak, że owoce są również źródłem cukrów prostych, których zbyt duża ilość, szczególnie przy odchudzaniu nie jest wskazana. Znacznie bezpieczniejsze są warzywa, które zawierają mniej kalorii, dzięki czemu możemy jeść je praktycznie do woli. Ogórek i awokado przyczyniają się do przyspieszenia spalania naszego tłuszczu. Dodatkowo ogórek wspomaga wydalanie nadmiaru wody z organizmu i jest niskokaloryczny. W przypadku awokado sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ jest wysokokaloryczne, dlatego musimy na nie uważać. Zawiera również spore ilości tłuszczy, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu.

Odchudzające herbaty

Zielona i czerwona herbata bardzo skutecznie pomagają nam w spalaniu kalorii, gdyż zawarte w nich substancje wspomagają nasz metabolizm. Dodatkowym plusem wynikającym z ich picia jest możliwość obniżania poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, jak również wzmaganie koncentracji i wzmacnianie organizmu. W spalaniu zbędnych kalorii warto spróbować różnych sposobów, nie ograniczać się na znane od lat smaki, gdyż nie tylko pomoże nam to uzyskać wymarzoną sylwetkę, ale również poszerzy nasze horyzonty i pozwoli nam inaczej spojrzeć na inne, dotąd nieznane techniki żywieniowe.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *