Sezon na kiszonki trwa niemalże cały rok. Co warto kisić oprócz ogórków i kapusty? Dlaczego nie kisić cytryn? Przepis na kiszone cytryny jest bardzo prosty, nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a co najważniejsze kiszone cytryny mają ogromną ilość witamin i są dla naszego organizmu niezwykle wartościowe.
Kiszone cytryny i ich niepowtarzalny smak
Kiszone cytryny są przede wszystkim smaczne. Cechują się wyjątkowym aromatem, a także niepowtarzalnym smakiem. Co więcej mają wszechstronne zastosowanie ponieważ można je dodawać do sosów sałatkowych, dipów, dań kuchni arabskiej oraz indyjskiej. Dodatkowo można je dodać do warzyw, ryżu, kaszy czy nawet łososia. Warto także zaznczyć, że dla naszego zdrowia mają ogromną moc witamin i składników odżywczych, dlatego warto je właczyć do codziennej diety.
Jak kisić cytryny?
Składniki:
- cytryny
- liść laurowy
- sól morska
- woda
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy umyć cytryny i przekroić je na ćwiartki. W każdą cząstkę cytryny należy wetrzeć łyżeczkę soli morskiej. Następnie cytryny umieszczamy w słojach i dodajemy liście laurowe. Cytryny zalewamy przegotowaną wodą, w taki sposób aby wszystkie owoce były przykryte. Przykrywamy słoiki i odstawiamy je w miejsce chłodne. Po trzech tygodniach są gotowe do spożycia. Można je spożywać przez okrągły rok, dodając do szeregu potraw, aby nabrały one lepszego i bardziej wyrafinowanego smaku. Z całą pewnością są znakomitą propozycją do naszych kuchennych szaleństw.