Zespół jelita drażliwego jest schorzeniem, które de facto przez wiele osób jest tak naprawdę bagatelizowane. Nie jest to słuszne podejście, ponieważ może ono mieć określone i bardzo poważne skutki zdrowotne. Mamy do czynienia ze schorzeniem, w którym bardzo istotnym elementem jest stosowanie konkretnej diety. Nie będziemy tu wskazywać na możliwe przyczyny wystąpienia tego schorzenia, ale na konkretne reguły diety, którym należy i którym warto się podporządkować. Mimo, że nie ma jasno określonych wskazań, zaleceń, udowodnionego związku pomiędzy dietą i chorobą, to jednak niektóre pokarmy mogą nasilać objawy związane z tym schorzeniem.
Czego unikać?
Osoby, które zatem mają do czynienia z zespołem jelita drażliwego, powinny unikać takich produktów jak czekolada, cebula, produkty mleczne, kapusta, orzechy, ryby, pszenica, groszek, jak również posiłków, które są bogate w tłuszcze. Warto jest zrezygnować z picia napojów gazowanych, a jeśli chodzi o herbatę oraz o kawę, to ilość wypijanych napojów tego rodzaju warto ograniczyć. Kawa i herbata nie powinny być zbyt mocne.
Z jednej strony mówimy o chorobie przewlekłej oraz chorobie nieuleczalnej. Z drugiej strony natomiast zespół jelita drażliwego jest schorzeniem, przy którym stosowanie właściwej diety jest istotne. Może bowiem powodować, że doskwierające objawy mogą być znacznie mniej dokuczliwe. Tym samym normalne funkcjonowanie w tejże chorobie jest jak najbardziej możliwe. Należy jednak bezwzględnie stosować się do zasad odpowiedniego sposobu odżywiania się.