Jak wiadomo powszechnie wszystko w nadmiarze szkodzi nam i naszemu zdrowiu. Dlatego tez warto niektóre rzeczy spożywać raz na jakiś czas. Alkohol zdecydowanie należny do takich rzeczy. Dlatego tez trzeba znać jego umiar. Tak samo nie należy przesadzać z czekolada. Jednak w małych ilościach oba przyniosą nam zdrowotne właściwości. Wino zmniejsza ryzyko chorób serca a czekolada poprawia humor oraz obniża poziom ciśnienia krwi. Mozna powiedzieć, ze nawet w dzisiejszych czasach zarówno czekolada jak i wino sa poniekąd wyrazem luksusu. W biedniejszych miejscach ludzie tego zdecydowanie nie znają.
Zalety dla zdrowia
Uwaza sie, ze czekolada wplywa negatywnie na nasza skóre, gdyz wywoluje pryszcze i tradzik, nie zostalo to jednak naukowo udowodnione. Dodatkowo ponoc wplywa na próchnice zebów, co zdecydowanie nie jest prawda, gdyz ma znacznie mniejszy wplyw niz inne slodycze. Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko zawalu serca czy tez udaru mózgu, obniza cisnienie krwi, rozszerza naczynia krwionosne i ma wlasciwosci przeciwmiazdzycowe. Nadmiar czekolady wplywac moze jednak na nadwage oraz cukrzyce. Picie wina wplywa pozytywnie na obnizenie ryzyka zawalu serca. Dodatkowo ma dobroczynny wplyw, gdyz obniza napiecie nerwowe, poprawia nastrój, redukuje napiecie, a przede wszystkim, o czym wszyscy wiedza, ulatwia kontakty towarzyskie. Alkohol ma wlasciwosci osmielajace ludzi do dzialania. Dlatego tez w odpowiedniej ilosci, zachowujac umiar, zarówno czekolada jak i wino beda zdecydowanie pozytywnie wplywac na nasze zdrowie.