Okazuje się, że nie wszystkie produkty powinniśmy trzymać w lodówce, chociaż zdawałoby się że tam jest ich miejsce. Jeśli chcemy uchronić produkty przed zepsuciem najczęściej wkładamy je do lodówki. Jest to błąd, ponieważ wiele z nich traci w lodówce swoje walory.
Gdzie przechowywać produkty żywnościowe?
Jeśli właśnie zrobiliśmy zakupy i zastanawiamy się gdzie umieścić je w mieszkaniu, w pierwszej kolejności przypomnijmy sobie gdzie stały one w sklepie. Oczywiście pamiętać należy że niektóre produkty, pomimo iż stały na półce, po otwarciu, aby je ochronić musimy umieścić w niskiej temperaturze.
Jakich produktów nie trzymamy w lodówce?
- Olejów – nawet kiedy zostały otwarte
- Produkty zamknięte w puszkach (warzywa, konserwy)
- Miodu
- Pieczywa, ponieważ szybciej staje się czerstwe
- Warzyw i owoców, takich jak ogórki, papryka, ziemniaki, awokado, jabłka, czy też gruszki
Produkty te umieszczone w lodówce, tracą o wiele szybciej swoje pozytywne właściwości i zalety. Jeśli musimy należy umieścić je w miejscu ciemnych i stosunkowo chłodnym. Dobrym pomieszczeniem jest na przykład spiżarnia. Oczywiście zastanowić się warto przede wszystkim nad warzywami i owocami. Wiele osób przechowuje je właśnie w lodówce. Dzięki temu dobrze wyglądają. Niestety niska temperatura im nie sprzyja, co sprawia, że tracą swoje witaminy oraz minerały.