Co słychać na siłowni

Właściwości porzeczki

porzeczki

Nie od dziś wiadomo, że owoce posiadają szereg właściwości prozdrowotnych. Rośliną, której warto przyjrzeć się nieco bliżej jest mała, niepozorna porzeczka.

Porzeczka jest owocem z rodziny agrestowatych, występującym powszechnie zarówno w Europie, jak i na innych kontynentach, np. w Azji czy Ameryce Północnej i Południowej. Roślina ta dzieli się na kilka odmian. Do najbardziej znanych zaliczamy porzeczkę czerwoną i czarną. Rzadziej występuje ona w kolorze białym. Barwa to nie jedyna różnica między owocami krzewu. Czerwone i białe porzeczki są malutkie i kwaśne, z kolei czarna odmiana charakteryzuje się cierpkością smaku oraz większymi kuleczkami.

Porzeczki dla zdrowia

Mimo odmienności, wszystkie rodzaje porzeczek mają jedną cechę wspólną – są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Owoce te są wyjątkowo zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz wysokim poziomem złego cholesterolu, ze względu na dużą zawartość potasu i witaminy PP. Zasługą porzeczki jest również równowaga żołądkowo-jelitowa oraz przyspieszona perystaltyka jelit. W okresach jesienno zimowych warto sięgnąć z kolei po przetwory z tego wyjątkowego owocu – dżemy oraz soki. Są one bowiem bogatym źródłem witaminy C. Osoby ze skłonnością do przeziębień w tym okresie powinny zaopatrzyć się w sok z porzeczki i regularnie dodawać go do herbaty.

Wydawać by się mogło, że ten mały, niepozorny owoc nie posiada szczególnych właściwości wspierających zdrowie człowieka. Dopiero po dogłębnym jego zbadaniu odkrywamy, jak jest cenny w przydomowym ogródku oraz spiżarni.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *