Co słychać na siłowni

Produkty białkowe

trening

Białko to element, którego nie może zabraknąć w diecie żadnego człowieka, gdyż to skutkuje bardzo przykrymi konsekwencjami. Dotyczy to każdego człowieka bez wyjątku, a więc każdy człowiek musi zadbać o to, aby białko było obecne w jego diecie. My w tym miejscu musimy podkreślić, że produkty białkowe można podzielić na dwie zasadnicze grupy. Pierwsza z nich to produkty pełnowartościowe, produkty pełnobiałkowe, które zawierają białko posiadające w sobie wszystkie niezbędne dla ludzkiego organizmu aminokwasy, w tym oczywiście aminokwasy rozgałęzione, zwane także egzogennymi.

Aminokwasy w organizmie

Te aminokwasy nie mogą być wytworzone przez nasz organizm, a są mu one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. My musimy zatem zadbać o to, aby produkty pełnobiałkowe były obecne w naszej codziennej diecie. Drugą grupę stanowią produkty niepełnobiałkowe, które również dla naszego organizmu i dla naszego zdrowia są czymś bardzo ważnym, są czymś kluczowym, a więc o dostarczenie tego rodzaju białka, tego rodzaju produktów zawierających białko jest również czymś bardzo ważnym. My w tym miejscu chcemy wskazać na pierwszą i drugą grupę, na konkretne produkty, które powinny znaleźć się w naszej diecie.

Produkty z białkiem

Jeśli chodzi o produkty pełnobiałkowe, to należy tutaj wskazać na mięso, na drób, na ryby, na jaja, mleko oraz produkty wytworzone z mleka jak również na soję, która jest jedynym produktem roślinnym zawierającym pełnowartościowe białko. W drugiej grupie produktów możemy umieścić takie pozycje jak chociażby groszek, fasola, inne rośliny strączkowe, ziarna, pestki, nasiona, orzechy. Spożywanie odpowiedniej ilości tychże produktów powoduje, że możemy mówić o zapewnieniu sobie odpowiedniej ilości białka, a więc tym samym możemy mówić o właściwej dbałości o własne zdrowie. Węglowodany i tłuszcze możemy w sobie zgromadzić na zapas, co w przypadku wielu osób jest dosyć widoczne, ale jeśli mówimy o białku, to nie ma takiej możliwości, aby mogło być ono zgromadzone przez nasz organizm na zapas, abyśmy go mieli w sobie więcej.

By: Bartek M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *