Co słychać na siłowni

Maliny i ich zdrowotne właściwości

maliny

Kto z nas nie lubi słodyczy i słodkiego smaku? Pewnie niewiele znajdzie się takich osób. Jeszcze mniej będzie tych, które nie przepadają za owocami. Zawierają one bardzo dużo zdrowotnych właściwości. W sezonie są one świeże i przede wszystkim w bardzo dobrej cenie, co z pewnością zadowoli nie jednego z nas. Z malin można zrobić cokolwiek. Będą świetnym dodatkiem do deserów, nadają się na dżemy, konfitury i wiele innych.

Nie tylko pysze owoce

Soczyste i aromatyczne owoce zwracają na siebie uwagę nie jednego smakosza. Głównymi witaminami, jakie zawierają są magnez, żelazo oraz wapń. W Polsce maliny można spotkać zarówno w ogrodach jak i lasach. Roślina ta została udomawiana przez Rzymian już w IV w, natomiast dzięki Brytyjczykom zostały rozpowszechnione. Maliny mają wiele odmian, które różnią się barwą, smakiem oraz wielkością owoców. Najbardziej aromatyczne są te rosnące dziko, zawierają również najwięcej wartościowych składników.

Organiczne kwasy w malinach

Maliny zawierają kwasy organiczne, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe, antocyjany i pektyny. Zawierają również dużo witamin i soli mineralnych. Liście także mają wiele prozdrowotnych właściwości. Mają korzystny wpływ przy leczeniu nowotworów. Zawierają niski indeks glikemiczny przez to mogą je jeść osoby cierpiące na cukrzycę. Należy jednak uważać, gdyż przez zawartość salicylanów mogą wywoływać reakcje alergiczne. Dodatkowo warto wspomnieć, że maliny są świetnym środkiem przeciwgorączkowym. Maliny zmniejszają bóle miesiączkowe oraz pomagają przy problemach żołądkowych.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *