Co słychać na siłowni

Jak założyć catering dietetyczny?

Jak założyć catering dietetyczny?

Catering dietetyczny ma swój dobry czas. Wielu ludzi nie ma czasu na to, aby móc przyrządzać posiłki w ciągu dnia. Z drugiej strony sięganie po fast foody powoduje bardzo szybkie przybieranie na wadze, otyłość, złe samopoczucie oraz różne groźne choroby. Dlatego też bardzo dobrym zjawiskiem jest sięgnięcie po dietę pudełkową, po zbilansowane posiłki, które po prostu dostarczane są pod wskazany adres. Z cateringu dietetycznego korzystają w głównej mierze osoby pracujące niemalże przez cały dzień jak również i osoby chcące zdrowo i skutecznie schudnąć. Catering dietetyczny to także bardzo dobry pomysł na prowadzenie własnego biznesu. W tym względzie jednakże trzeba spełnić kilka warunków, aby ten interes był opłacalny i aby było na niego zapotrzebowanie.

Warunki założenia cateringu dietetycznego

Podobnie jak w odniesieniu do każdego innego biznesu, tak i tutaj elementem koniecznym jest rejestracja w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Ewentualnie można to uczynić w Krajowym Rejestrze Sądowym. Z uwagi na to, że koniecznym wydaje się być zatrudnienie dodatkowych osób, to tym samym należy dokonać zgłoszenia faktu prowadzenia działalności do ZUS. Biorąc pod uwagę fakt, że będziemy prowadzić działalność w branży żywieniowej, należy zasięgnąć wszelkich informacji w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Tam mamy umieszczone wszelkie informacje i wymogi względem osób zakładających taką formę działalności.

Jak prowadzić firmę cateringową?

Prowadzenie takiej firmy wymaga spełnienia kilku warunków. Trzeba wyposażyć się w:

  • – odpowiedniej wielkości pomieszczenie
  • – blat do przyrządzania posiłków
  • – chłodziarkę do przechowywania produktów
  • – samochód – najlepiej chłodnię samochodową- którą posiłki będą dostarczane do klientów,
  • – odpowiednie opakowania kartonowe, które są najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji.

Prowadzenie cateringu dietetycznego wiąże się z koniecznością zatrudnienia wykwalifikowanej osoby. Mowa jest o dietetyku. Oczywiście można także zatrudnić kucharza, marketingowca, kierowcę. Niemniej jednak tylko w odniesieniu do dietetyka należy mówić o tym, że jest on niezbędny. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że przygotowywane posiłki spełniają określone normy związane z ilością kalorii oraz poszczególnymi ich składowymi. Samochód nie musi być nowy, ale istotne jest to, aby był on sprawny, aby móc realizować zamówienia. Posiłki są dostarczane do klientów w opakowanie kartonowe (z niem. verpackungen). Oczywiście można wybrać inne formy, ale w tym przypadku jest to najlepsze, najbardziej praktyczne rozwiązanie stosowane przez większość firm cateringowych. Nie kosztują one zbyt wiele i są dostępne w wielu hurtowniach.

Jeden z bardziej dochodowych biznesów, który ma wzięcie i na który jest zapotrzebowanie. Wielu ludzi nie ma czasu przygotowywać posiłki, nie chce bazować na fast foodach i dlatego też catering dietetyczny ma swoje pięć minut. Tak naprawdę na rynku nie ma jeszcze wystarczająco wielu podmiotów zajmujących się tym zagadnieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *