Co słychać na siłowni

Czego nie trzymać w lodówce?

Okazuje się, że nie wszystkie produkty powinniśmy trzymać w lodówce, chociaż zdawałoby się że tam jest ich miejsce. Jeśli chcemy uchronić produkty przed zepsuciem najczęściej wkładamy je do lodówki. Jest to błąd, ponieważ wiele z nich traci w lodówce swoje walory.

Gdzie przechowywać produkty żywnościowe?

Jeśli właśnie zrobiliśmy zakupy i zastanawiamy się gdzie umieścić je w mieszkaniu, w pierwszej kolejności przypomnijmy sobie gdzie stały one w sklepie. Oczywiście pamiętać należy że niektóre produkty, pomimo iż stały na półce, po otwarciu, aby je ochronić musimy umieścić w niskiej temperaturze.

Jakich produktów nie trzymamy w lodówce?

  • Olejów – nawet kiedy zostały otwarte
  • Produkty zamknięte w puszkach (warzywa, konserwy)
  • Miodu
  • Pieczywa, ponieważ szybciej staje się czerstwe
  • Warzyw i owoców, takich jak ogórki, papryka, ziemniaki, awokado, jabłka, czy też gruszki

Produkty te umieszczone w lodówce, tracą o wiele szybciej swoje pozytywne właściwości i zalety. Jeśli musimy należy umieścić je w miejscu ciemnych i stosunkowo chłodnym. Dobrym pomieszczeniem jest na przykład spiżarnia. Oczywiście zastanowić się warto przede wszystkim nad warzywami i owocami. Wiele osób przechowuje je właśnie w lodówce. Dzięki temu dobrze wyglądają. Niestety niska temperatura im nie sprzyja, co sprawia, że tracą swoje witaminy oraz minerały.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *